Desfibril·ladors

DESFIBRIL·LADORS

En aquest apartat es poden trobar les informacions bàsiques d'ús i situació dels desfibril·ladors al municipi de Sant Gregori. Aquest és un programa de Dipsalut "Girona Territori Cardioprotegit" que suposa la implantació de 650 desfibril·ladors automàtics DEA al llarg de les comarques gironines.

On estan situats els desfibril·ladors a Sant Gregori?

Sant Gregori disposa de 3 desfibril·ladors:

 • 1 DEA fix a la zona del Pavelló Municipal, Escola i futura Biblioteca.
 • 1 DEA fix a la zona del Centre BTT, Camp de Futbol, Espai la Pineda i Piscina.

Ambdós són d'accés lliure. El desfibril·lador fix està situat en una columna taronja. Està emmagatzemat dins un maletí per agafar-lo s'ha d'obrir la tapa de plàstic transparent de la columna.

 • 1 DEA mòbil que portarà l'Agent Cívic de Sant Gregori.

 

Com funciona un desfibril·lador?

En cas de trobar-nos davant una possible parada cardíaca, cal seguir els passos següents (l’anomenada “cadena de supervivència”):

 1. Cal apropar-nos a la víctima i comprovar si està conscient i si respira. Una bona manera és parlar-li per veure si reacciona i apropar la cara a la seva boca per determinar si respira.
 2. Cal demanar ajuda a les persones que hi ha a la vora i trucar al telèfon d’emergències: l’112. És recomanable realitzar aquesta acció mentre ja es va a buscar el desfibril·lador més proper. Si algú ens està ajudant, el millor és que cadascú faci una cosa.
 3. Un cop som davant el desfibril·lador (DEA), hem d’obrir-ne la caixa amb decisió, agafar-lo i córrer per portar-lo fins on és la víctima. En cas que no s’hagi pogut trucar a emergències, ens hi podem comunicar des de la mateixa columna del DEA.
 4. Un cop som al lloc dels fets, hem d’obrir la tapa de l’aparell i escoltar i anar seguint les instruccions que ens dóna la locució.
 5. El primer pas és descobrir el pit de la víctima
 6. Després, cal agafar els pegats (els elèctrodes), desenganxar-los i col·locar-los sobre el tors de l’afectat. Un, el que es prefereixi, s’ha de posar a la part dreta, sobre el pit (per sobre el mugró). L’altre, va a l’esquerra, per sota el pit, a la zona de les costelles.
 7. Quan l’aparell ens ho indiqui, ens hem d’apartar de la víctima per tal que el DEA doni la descàrrega elèctrica.
 8. Si la persona recupera la consciència, només ens queda esperar els serveis mèdics. Sinó, és així, el DEA segueix monitoritzant el pacient i indicant-nos els passos a seguir. L’aparell determina si calen noves descàrregues i, de ser així, les va administrant, sempre amb previ avís. Les persones que en tinguin nocions, poden fer massatge cardiorespiratori entre una i altra descàrrega.
 9. L’últim pas, és esperar l’arribada de l’assistència mèdica i explicar-los la situació. Ells s’enduran el DEA ja que conté informació de les constants del pacient. El proveïdor del servei reposarà l’aparell en menys de 24 hores ja que ha rebut una alerta indicant-li quin DEA s’ha utilitzat.

 

Més informació: http://www.gironaterritoricardioprotegit.cat/el-programa/presentacio/

Font: DIPSALUT - www.gironaterritoricardioprotegit.cat