Projecte Connexions


Projecte Connexions

El Projecte Connexions, que s'implementa des del curs 2014-2015, es desenvolupa de manera coordinada entre l'Àrea de Joventut de l'Ajuntament de Sant Gregori i l’Institut Vall de Llémena. 

Aquest pretén complementar la tasca educativa que es realitza des del centre, amb l’objectiu d’acompanyar l’alumnat durant la seva trajectòria educativa i oferir-los informació, assessorament i orientació en temes d’interès juvenil; alhora que intervenir de manera socioeducativa per esdevenir un servei de referència per a les persones joves i desenvolupar una tasca d’educació en valors.

El projecte es desenvolupa en base a diferents eixos d’actuació, d’entre els quals, s’hi realitzen les següents activitats vinculades al gènere i la diversitat afectivosexual:

 

Programació d’activitats a l’hora del pati

Es considera que l’hora del pati és, també, un espai amb un fort potencial socioeducatiu. Per aquest motiu, el nostre objectiu és aprofitar les possibilitats que ofereix per a conèixer i atendre a l’alumnat a través de la dinamització d’activitats de participació voluntària a l’hora del pati.

A través d’aquest, així doncs, s’han treballat dinàmiques d’identificació de les violències masclistes (en l’àmbit laboral, en les relacions de parella, en l’esport, a les xarxes socials, etc.), de reconeixement de dones que han fet història, per donar visibilitat a famílies diverses i amb relació a les desigualtats que pateixen les persones LGTBI+, entre d’altres.

 

Programació d’activitats dins l'aula

Es realitzen un seguit d’intervencions dins l’aula que permeten treballar de manera progressiva i adaptada a l’edat de cada curs l’adquisició d’eines i recursos per a la vida (presa de decisions i resolució de conflictes, comunicació interpersonal, empatia, gestió de les emocions i sentiments, etc.).

L’objectiu d’aquestes intervencions és, doncs, oferir als i les joves al llarg de la seva trajectòria en l’educació obligatòria secundària un conjunt d’habilitats que els ajudin a plantar cara a les diferents situacions a les que puguin haver de fer front de cares a un futur.

En matèria d’igualtat i diversitat afectivosexual es fan taller sobre autoestima, menstruació i canvis físics, la sexualitat des del plaer o sobre relacions de parella saludables, entre d’altres.

 

Programació de xerrades amb famílies

Finalment, es programen un seguit de xerrades amb les famílies i/o tutors legals de l’alumnat sobre temàtiques que puguin ser del seu interès, amb l’objectiu de proporcionar-los eines i estratègies educatives per donar resposta a situacions pròpies de l’adolescència.

Els darrers cursos s’ha fet una xerrada sobre com acompanyar la sexualitat amb l’alumnat des d’una perspectiva de gènere i diversitat afectivosexual.