Cartellà

0

El poble de Cartellà, al mig del pla i al nord del terme municipal (a uns 5 km de Sant Gregori), limita amb Canet d’Adri i és travessat pel Gàrrep. Consta d’un bon nombre de masies, algunes agrupades en el veïnat de la Vileta, voltat principalment d'alzines sureres i pins, que ofereixen un dels paisatges amb més encant del municipi. Avui Cartellà forma part del municipi de Sant Gregori com la resta de poblacions que integren el terme municipal, però és parròquia independent, centrada per l’església de Sant Feliu edificada el segle XVIII.

Els primers esments documentals del poble de Cartellà daten del 1035, tot i que l’origen llatí del seu nom “Cartilius” o “Quartilius”, ens indica l’existència d’una vil·la romana en aquest indret, ja en època romana. Fet que no s’oposa a l’existència encara anterior a l’època romana, d’una població indígena, de la qual no s’han trobat indicis.

El poble ha estat vinculat a la història del seu castell citat el 1238, típica fortalesa medieval voltada d'un fossat natural. EI castell de Cartellà, d'on n'era originària la família Cartellà, comprèn la capella de l'Esperança, dels segles XII-XIII, una capella romànica d'una nau, amb volta de canó i campanar de balca. Amb el temps, el castell esdevingué casa de pagès.

 

El seu patrimoni

  • Església de Sant Feliu de Cartellà

  • Castell de Cartellà

  • Capella de l’Esperança

Les seves festes

  • Festa del Roser: Segon diumenge de maig

  • Festa Major: Últim diumenge de juliol o primer diumenge d’agost