Constantins

0

A 7 km. de Sant Gregori trobem el poble de Constantins, al vessant  ponent del municipi i molt a prop de Bonmatí-Sant Julià del Llor, a la banda esquerra del riu Ter i situat a uns 100 metres d'altitud. En destaca el seu valor paisatgístic, amb boscos a base d’alzines i sureres, així com també unes bones terres de conreu, tot i que, de temps ençà, el poble ha viscut un important despoblament; les poques edificacions en són el clar exemple. S'hi alça el santuari dedicat a Nostra Senyora de Calders, que data bàsicament del 1770.

La documentació història ens revela l'existència d'una antiga església parroquial del 1182, Sant Vicenç, tot i que la construcció originària va ser substituïda per l'actual església parroquial, construïda el 1770 i reformada a finals del segle XIX. Es troba al cim d'un petit turó, amb una nau, capelles laterals i una façana molt senzilla.

A l’extrem de ponent del municipi, es troba a l’altre costat de la serra de Sant Grau, en un sector muntanyós, on l’única plana que hi ha és la que s’aboca al Ter. El centra l’església de Sant Vicenç i té, a l’oest, el veïnat de Calders. A l’igual que Cartellà, el topònim de Constantins revela una antiga colonització romana, que degué rebre el nom d’un personatge romà dit “Constantí”.

 

El seu patrimoni

  • Església de Sant Vicenç de Constantins

  • Capella de Santa Maria de Calders

  • Capella de la Mare de Déu de la pietat

Les seves festes

  • Festa major: primer diumenge de setembre