Domeny

0

Domeny és el primer poble de Sant Gregori que trobem quan venim de Girona per la carretera de les Planes. Es troba a uns 3km. del nucli urbà, ubicat en un pla molt propici per l’augment poblacional que prové de la capital gironina. El poble està separat per l'autopista A-7, de tal forma que la meitat oest pertany a Sant Gregori i l'altra a Girona.

La documentació referida a Domeny ens indica que des de temps antics aquest territori va rebre fins a tres denominacions: Paret Rufí (Parietes Ruffini), castell abatut (castellum fractum) i el vilar senyorial (villarem dominicum), segurament d’origen romà, amb certesa el primer. En època medieval anà prevalent la darrera denominació, que en llatí era villare dominicum i del llatí dominu, que evolucionà a la forma Domeny.

L'església de Domeny (situada al sector de Girona) és una construcció moderna aixecada després de la Guerra Civil, tot i que ja l’any 1058 trobem documentada l’església parroquial de Sant Vicenç amb el nom de Parietes Rufini en el testament de la comtessa de Girona Ermessenda, en el que féu donació a la Seu o Canònica de Girona. Aquesta església fou emportada per les aigües del Ter i substituïda per una construcció gòtica, també desapareguda el 1936.

El seu patrimoni

  • La Joeria Grossa

  • Església parroquial (pertany al terme de Girona)

Les seves festes

  • Festa Major: 3er diumenge d’agost