Ginestar

0

Ginestar és un petit poble situat a uns 4 km. de Sant Gregori, al nord-oest del terme (130 m. d’altitud), aigües amunt, a la dreta de la riera de Llémena, en un sector també molt accidentat. Limita al nord amb el municipi de Sant Martí de Llémena.

Ginestar prové dels topònims Ginestario o Genestario de l’època medieval i moderna, i que significa un lloc amb abundància de ginesta.

La seva església parroquial, Santa Maria, esmentada ja el 1184, és d'origen romànic. És petita i d'una sola nau, i amb el temps  ha estat molt modificada. D'ella en depèn el santuari de Santa Afra, santuari que domina tot el pla de Sant Gregori. Aquest Santuari, erigit el 1760 sobre un antic oratori, era de gran devoció  pels gironins i molts s’hi apropen per les excel·lències del seu paisatge. El 1936 va patir greus destrosses, havent de ser restaurat. AI costat de l’església hi ha una hostatgeria.

Juntament amb Santa Afra, també s’hi venera la imatge de la Mare de Déu de les Neus. Molt a prop del santuari es troba l’oratori de la Mare de Déu de Fatima, per on passa l’antic camí ral que anava de Girona a la vall de Llémena. S’hi poden veure les roderes que deixaren al llarg de dècades els carruatges que pujaven a la vall.

 

El seu patrimoni

  • Església de Santa Maria
  • Santuari de Santa Afra
  • Oratori de la Mare de Déu de Fàtima/Port Sacreu

Les seves festes

  • Festa Major: primer diumenge d’agost
  • Festa del Roser: diumenge més a prop al 23 d’abril
  • Aplec de Santa Afra, 5 d’agost