El procés d'adaptació

L’ingrés a la llar d’infants és un dels aspectes més delicats, per tant, cal dedicar-hi una atenció especial. Quan l’infant arriba per primera vegada a la llar, es troba insegur, en un lloc nou, ple de persones desconegudes a les quals s’haurà d’anar adaptant. No es tracta només d’una separació física i temporal de la família, sinó que l’infant necessita un temps per a fer un lligam afectiu amb la seva educadora.
 


El procés d'adaptació

La família també ha d’acomodar-se a una nova situació i pot suposar un moment difícil: afloren sentiments d’inseguretat, preguntes i dubtes... però és molt important que es transmeti a l’infant un sentiment de seguretat i confiança.
 
Per ajudar a l’adaptació dels infants és important respectar els següents punts:


  • Els primers dies l’infant estarà a la llar un període de temps curt, acordat abans amb l’educadora, a ser possible acompanyat del pare o la mare, o sinó, d’algú proper a l’infant. En cap cas s’ha de marxar d’amagat, doncs cal que els infants entenguin que els pares/mares se’n van però tornaran més tard.
 
  • No convé que es quedi a dinar fins que, a criteri de l’educadora, estigui ben adaptat.
 
  • Es pot portar de casa, si cal, un objecte o joguina que li agradi molt.

 

Per tal que l’educadora pugui atendre cada infant individualment i aquests es trobin tranquils, començaran a venir de manera esglaonada durant el mes de setembre.
 
Durant l’adaptació es poden presentar alguns canvis fisiològics: diarrees, dècimes de febre, pèrdua de gana... però això no s’ha de viure amb angoixa doncs es normalitza aviat.
 
Durant el període d’adaptació cal evitar canvis importants per als infants com ara treure el xumet, control d’esfínters, canviar-lo de llit...
 
El període d’adaptació es realitza durant els mesos de setembre i octubre prolongant, si cal, fins al mes de novembre.